Nederlandse tekst verbeteren

Home >> Kies een dienst >> Herwerken en verbeteren

Nederlandse tekst verbeteren

Zijn je bestaande teksten aan een opfrisbeurt toe? Of wil je je eigen schrijfsels laten herwerken, optimaliseren en verbeteren? Mail je teksten naar info@wordpower.be en we rechten kromme zinnen, schrappen overbodige woorden en maken je tekst actiever! We verbeteren met plezier jouw Nederlandse tekst. Hoe doen we dat?

Actiever maken

Wat zijn actieve zinnen? Zinnen waar de actie van afspat. Dat hoeft niet per se met imposante woorden, maar gewoon met werkwoorden in de juiste vorm. 


Zie je het verschil in volgende schrijfwijzen?

De mensen hebben het zien gebeuren. => De mensen zagen het gebeuren.

Alle leerlingen zijn ziek geworden. => Alle leerlingen werden ziek.

Het huis werd door de notaris verkocht. => De notaris verkocht het huis.


Voel je het verschil? Dergelijke ingrepen maken een tekst veel vlotter voor de lezer. Nederlandstaligen hebben de neiging vaak in de passieve vorm te schrijven. Die zorgt voor een lagere leessnelheid. En maakt de tekst complexer, zodat hij moeilijker blijft hangen. En wat willen we net? Dat onze boodschap blijft hangen! 

Logisch structureren en scanbaar maken

Teksten herwerken en verbeteren

Wordpower Tekstbureau bekijkt of de structuur van je tekst goed zit. Belangrijk is dat je tekst de kern van je boodschap weergeeft. Teveel gewouwel over zaken die de lezers al weten aan het begin van je copy, zorgen ervoor dat lezer in slaap valt. Wij draaien de tekst een aantal keer om, zodat de lezer meteen de belangrijkste informatie mee heeft. Nice-to-knows komen pas later in het stuk voor, de must-knows komen voorop.  


We zorgen ook voor voldoende witruimte. Vrije ruimte die de tekst zuurstof geeft en samen met de headline en tussenkoppen een overzichtelijk en scanbaar geheel vormt. Zonder de tekst volledig te lezen, moet de lezer begrijpen waar het over gaat. Voor webteksten geldt een extra aandachtspunt. We zorgen ervoor dat in je belangrijkste pagina's maar één boodschap steekt. Eén antwoord op één vraag van de online bezoekers. Zo leest ook Google makkelijker je website en krijg je meer bezoekers.

Elsschotproef toepassen

Jouw lezer moet alle woorden doorlopen. Dat vraagt energie. Maak het je lezer daarom zo gemakkelijk mogelijk en gebruik geen tien woorden voor iets dat je in vijf woorden gezegd krijgt. Wordpower tekstbureau schrapt de overbodige woorden. Laat het ons even doen met jouw teksten. Je zal ervan versteld staan hoeveel woorden je kan elimineren zonder inhoud te verliezen.Te lange zinnen splitsen verbetert je tekst

Tamelijk dodelijk zijn ze voor het goede begrip van de lezer: té lange zinnen. Ze belemmeren een vlotte leesbaarheid en maken een tekst hoogst onaangenaam. Voor commerciële teksten en advertenties geldt trouwens een maximum van 15 woorden per zin. Check ze maar eens, die lange zinnen van je. Je slaagt er zeker in er meerdere exemplaren van te maken. Lukt het je niet? Stuur ze ons gerust even door en we buigen ons erover.

Een goede call-to-action aanbrengen

Je schrijft een heerlijke advertentie, brief of website, maar je vergeet te vermelden wat je van de lezer verwacht. Zonde. Want dan deed je alle moeite om je beste tekst uit de vingers te persen, maar vergeet je te zeggen wat er moet gebeuren. Dus is de kan héél groot...dat er ook effectief niets gebeurt.


Vermeld dus een duidelijk call-to-action. Vergat je er één in je bestaande tekst? Dan voegt Wordpower Tekstbureau er één toe wanneer we jouw stuk herwerken.