Sollicitatiebrief

Home >> Tekstsoorten >> Sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief schrijven

Eindelijk afgestudeerd! Joehoe! Het leven kan beginnen! Minstens evenveel feesten en tussen de feestjes door gewoon geld verdienen. Machtig. Om ons in de markt te zetten, schrijven we snel wel even een sollicitatiebrief. Maar dat blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?


Houd in gedachten dat werkgevers een massa sollicitatiebrieven krijgen. Op basis van die brief beslissen ze vooreerst of je kans maakt op een eerste gesprek. En vormen ze zich een eerste beeld van je. 


In een sollicitatiebrief verkoop je jezelf, zonder stoeferig te doen, maar door blijk te geven van interesse, kennis en enthousiasme. Simon Sinek zegt het in zijn TED-talk: "werkgevers willen geen mensen aannemen die die louter een job zoeken. Ze willen mensen die geloven in wat zij geloven."


Laat daarom in je brief duidelijk blijken dat je weet wat het bedrijf doet. Dat je hun recent (positief) nieuws vernam. Dat je een fan bent van hun product.  Haak in op een wetenswaardigheid van de firma en bouw daar een verhaal rond. Wees creatief en bewijs dat je werk stak in jouw poging om dat eerste gesprek af te dwingen. Een dergelijke inspanning wordt vaak beloond. Dan is het aan jou om je tijdens het gesprek van je beste kant te laten zien. Maar vooral jezelf te zijn. 


Het is dus uit den boze om eenzelfde sollicitatiebrief te gebruiken voor verschillende bedrijven. Je kan dat met een oppervlakkige en wollige brief, maar als je streeft naar een uitnodiging doe je dat beter niet. Sollicitatiebrief